IT proff...?

See postitus keskendub professionaalsusele. Täpsemalt, mida tähendab olla IT-proff. Mida tähendab olla professionaal? Millised oskused peaksid professionaalil olema? Kõige tavalisem määratlus ütleb, et professionaal on isik, kelle ametist on saanud tema elukutse. Proff on isik, kellel on oskused, kvalifikatsioon ja vajaduse korral lubadused oma erialal ülesandeid täita. Ta tunneb oma tööd hästi, tal on kindel kogemus, mis võimaldab tal lahendada erinevaid tekkinud probleeme.

Lisaks eeltoodule leian, et professionaal peaks saama töötada erinevates tingimustes ja kohaneda, see tähendab näiteks muuta oma töögraafikut või muuta keskkonda, kus ta töötab. See kehtib eriti töö kohta IT-valdkonnas. Mõnikord juhtub, et mõne programmiga töötamisega ei pruugi teatud asjad pikka aega töötada õigesti, mis võib põhjustada stressi. Professionaal peab sellega hakkama saama. Samuti peab suutma areneda IT-valdkonnas töötav proff. See tähendab, et tema teadmised ei püsi ühel punktil, ta peab õppima uusi asju ja kui ta õppis kõike, mida suutis, peab ta püüdma seda valdkonda iseseisvalt arendada. Samuti ei ole üleliigne suhtlemis- ja meeskonnatööoskus, sest kuigi harva, tuleb suuremate probleemide lahendamiseks mõnikord ka kolleegidega ühineda.

Mis puutub Eesti IT-valdkonda, siis hetkel areneb see ala kiiresti ja nii kogu maailmas kui ka Eestis on vaja kogenud töötajaid (sealhulgas ka proffe!). Seoses töö saamisega on mõned mures selle pärast, et tööandjad vajavad olemasolevat töökogemust, vaatamata sellele, et inimene on äsja õpingud lõpetanud ja hariduse omandanud. Eestis õppides peavad kõik üliõpilased läbima praktika, misjärel on neil ka võimalus saada tööd ettevõtetes, kus praktika toimus. Nii et Eestis on väga taskukohased võimalused töökogemuse saamiseks ja oma ala professionaaliks saamiseks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arendus- ja ärimudelid

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Info- ja võrguühiskond