Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Lugesin läbi Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO ja tahaksin jagada selle kohta oma arvamust.

Esimene asi, mis mulle meeldis, oli see, et sellest dokumendist saab enda jaoks palju uut teada. Näiteks enne seda ma üldse ei teadnud, et häkkeritel ja kräkkeritel on vahe. Tuleb välja, et need inimesed, kes tavaliselt süsteemidesse häkivad ja keda on harjunud häkkeriteks kutsuma, on tegelikult kräkkerid. Ja häkkerid, kes omakorda, erinevalt kräkkeritest, loovad süsteeme, ei kannata üksteisega segamini ajamist. Nii et tahtsin vabandada kõigi nende kordade pärast, kui kräkkereid häkkeriteks nimetasin.

Selles juhendis on lihtsas keeles ja üksikasjalikult kirjeldatud, kes on häkkerid. See räägib häkkerite kultuurist, nende staatusest ja suhetest. Alustuseks kirjeldab see põhimõtteid ja seisukohti, mis häkkeritel tavaliselt on. Pärast seda kirjeldatakse, millised oskused peaksid häkkeril olema ja milliseid programmeerimiskeeli ta peaks teadma. Dokumendis on mitu kasulikku linki erinevatele ressurssidele, näiteks keeleõppe juhendid või viisid Unixi saatmiseks. Samuti on lõpus vastused autorile korduma kippuvatele küsimustele, mis annab rohkem kasulikku teavet.

Ja mida ma olen sellest õppinud. Esiteks on häkkerid inimesed, kes loovad. Need inimesed näevad oma huvi rohkem kui lihtsalt hobi. Seda saab võrrelda elustiiliga. Teiseks tegutsevad häkkerid tavaliselt ainult üllastel eesmärkidel. Kui häkker leiutas või leiutas midagi, peab ta seda jagama oma ülejäänud häkkerite vendadega. Lõppude lõpuks ei pea sel moel mitu korda peatuma samadel vigadel ja tekib võimalus edasi liikuda. Samuti tegutsevad häkkerid enamasti vabal tahtel ja keegi neid ei käsu. Häkkerikultuuris pole selgeid liidreid, see tähendab inimesi, kes on ülejäänud häkkerile sarnased kangelased ja on nende eeskujuks.

Üldiselt usun, et selles juhendis sisalduv teave aitab mitte ainult siis, kui inimene soovib hakata häkkeriks. Selle põhjal, mida juhendist sain aru, mida mitmekülgsem inimene on, seda parem on häkkeril. Kuid sama reegel kehtib ka muude tegevuste kohta, sest mitmekülgsed inimesed on oma otsustes alati võimekamad ja loovamad. Ka sellest meeldis mulle ja meenus see tsitaat: "Nobody who can think should ever be forced into a situation that bores them." Ma ei usu, et minust praegu head häkkerit saaks, aga see juhend on tõesti kasulik ja võib-olla tulen selle juurde tagasi ka tulevikus.


Allikas:

http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arendus- ja ärimudelid

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Info- ja võrguühiskond